Mannagrynskaka med saffran

Mannagrynskaka med saffran

Visst blir du sugen?

Den här brukar jag laga när jag är sugen på något gott men samtidigt mättande. Gärna till frunch eller som dessert. Lagar jag den utan saffran tar jag kardemumma istället. Denna variant har ett lager med lingonsylt, vispgrädde och björnbär. Så himla gott.

Recept ca 4-6 serveringar beroende på hur hungriga ni är.

Gröt:

4 dl mjölk

4 msk mannagryn

1 nypa salt

Smeten:

3 ägg

1 påse saffran (0.5 g)

0.75 dl vetemjöl

2 dl mjölk

0.5 tsk salt¨

25 g smör

1.5 dl lingonsylt

2.5 dl vispgrädde

20 björnbär

Silvrigt strössel till garnering

Sätt ugnen på 200°.

Börja med att koka gröten på medelvärme under omrörning så att den inte bränner fast. När den tjocknat till bra grötkonsistens, ställ den åt sidan och låt svalna något.

Smält smöret. Blanda saffran och mjöl i en bunke. Tillsätt en dl mjölk och rör om tills det är klumpfritt. Häll i resten av mjölken, knäck i äggen och häll i saltet. vispa ihop till en smet. Pensla en pajform med lite av det smälta smöret och häll resten i smeten.

Rör ner gröten i mjölsmeten, under konstant omrörning så att det inte blir äggröra.

Häll smeten i pajformen. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 20-30 minuter tills den fått fin färg och stelnat. Låt svalna innan den garneras.

Bild tagen av Ida Jerrevik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s