Asiatiska filodegsknyten

Ibland har man ju turen att laga riktigt god mat. Denna rätt är en sådan. Hade kvar filodeg som jag behövde använda upp samt massor med grönsaker. Enkelt att laga även om det ser ut att vara mycket ingredienser. Dessa kan dock varieras i det oändliga och är perfekt när det vankas restfest!

Asiatiska filodegsknyten

Nu till det roliga – receptet!

20 stk:

5 filodegsark

300 g vitkål

3 salladslökar +1 till garnering 

2 morötter 

1 röd chili 

2 vitlöksklyftor

5 champinjoner 

1 dl färsk, hackad koriander 

1 msk färskriven ingefära 

0.5 dl kikkomansoja 

2 tsk fisksås 

1.5 tsk sesamolja 

50 g smör eller rapsolja 

Rapsolja till stekning

0.5 dl sweet chilisås 

Rostade sesamfrön 

Syrlig broccoli: 

250 g broccoli 

1 citron, zesten från hela samt saften från halva 

1 färsk röd chili 

I nypa vitlökspulver 

Salt 

1 dl vatten 

Rapsolja till stekning 

Rostade sesamfrön 

Riv alla grönsaker och strimla salladslök, chili och koriander. 

Hetta upp en stekpanna med en skvätt rapsolja. Häll i allt grönt förutom ingefäran och stek i ett par minuter på hög värme, tills det börjar mjukna. Häll i ingefäran, fisksås, soja och sesamolja. Stek ett par minuter till. Smaka av ifall salt behövs. Låt svalna något. 

Smält smöret eller häll upp lite olja i en skål. 

Lägg 5 filodegsark på en skärbräda. Skär den i 4 remsor à ca 10cm bredd. Skär från kortsidan sett. 

Pensla ett ark med smör/olja och lägg en rejäl matsked med fyllning i ena änden av arket. Ta tag i högra hörnet ovanför fyllningen och vik över över den mot det vänstra hörnet så att det formar sig som en triangel. Vik sedan från vänstra hörnet och rakt ner och sen hela knytet till höger. Fortsätt vika tills arket tar slut. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla alla med valfritt fett och strössla med rostade sesamfrön på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca tio minuter, tills de är gyllene. Tillaga broccolin under tiden de gräddas.

Skär broccolin i buketter och stek i rapsolja på hög värme ett par minuter. Strimla chilin och häll i. Krydda med en nypa vitlökspulver, citronzest och citronsaft. Häll i vattnet och låt puttra på medelvärme tills broccolin mjuknat lite. Smaka av med salt. Häll upp i en tallrik och strössla med rostade sesamfrön. 

Lägg upp knytena på fat och garnera med strimlad salladslök.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s