
Är det något jag älskar så är det en rejäl äggakaga. Älskar att äta den med rårörda lingon eller med grädde och sylt. Till originalet äter man fläsk som man stekt och använder fettet från fläsket i själva äggakagan. Det skippar jag och kör på min egna variant. Lite som en tjockpannkaka men med mindre mjöl.
En klassisk äggakaka gör man på spisen men jag lagar i princip alltid min i ugnen då jag insett att den blir lika god. Mycket enklare också. Här får ni beskrivning på båda tillagningsmetoderna, med eller utan fläsk.
3 kravmärkta ägg
0.75 dl vetemjöl
3 dl mjölk
25 g smör
Salt och svartpeppar
Lingonsylt eller vispgrädde och jordgubbssylt
Valfritt: Stekt fläsk (använd då det stekta fläskets fett istället för smör)
Häll upp mjölet i en bunke. Tillsätt en dl mjölk och rör ihop med mjölet. Se till att mjölklumpar löses upp. Tillsätt resterande Mjölk, sen äggen och en nypa salt & svartpeppar. Vispa ihop. Smaka gärna ifall mer salt behövs.
Tillagning: I stekpanna:
Smält hälften av smöret, häll i smeten och stek sedan på medelvärme till dess att ytan är torr. Under stekningen, stick igenom äggakakan, på botten, med en slickepott så att sprickor bildas och smeten åker ned i dessa. När ytan är torr vänds äggakakan upp och ned med hjälp av att lägga på en tallrik eller dylikt på äggakakan och snabbt vända stekpannan upp och ned. Ta resten av smöret i stekpannan och låt äggakakan glida ned så att den nya undersidan steks och får lite färg. Det tar bara några minuter.
I ugn:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en gjutjärnspanna och häll i smeten. Ställ in hela stekpannan i ugnen och grädda i ungefär 25 min, eller tills gyllene.
Jag tycker att äggakagan är allra godast när den fått sätta sig ett tag.



