Gravad älg

Per Morberg är ju en ganska rolig kuf i tv-rutan. Jag gillar hans grova, icke förskönande matlagningsstil men också det lite sluskiga, slicka på fingrar, torka svett med samma släng som han sen arbetar med osv. Det är nåt ganska härligt med att allt inte behöver vara så himla pretto. Särskilt inte i sitt hemmakök. Han har ett recept på gravad ren, som är min inspiration till min gravad älg. Det är nästan samma som hans recept men jag har tryckt på med lite mer av kryddorna. Så, nej, från början är det inte mitt recept men det är så himla gott och jag lagar det ganska ofta så nu har det förvandlats till min grej. Tack Per!

Gravad älg
Ca 500g kött, ex saltrulle, innanlår
2msk strösocker
2msk salt
2 timjankvistar
0.5 msk rosepepparkorn
10 vitpepparkorn
2-3 lagerblad

Mortla vitpepparkornen och rosépepparn grovt. Obs, vill ni inte ha en sån kraftig rosépepparsmak räcker det gott och väl med en tesked rosépeppar. Putsa köttet från senor och fett.
Lägg alla ingredienser utom köttet i en fryspåse och skaka om. Lägg ned köttbiten i påsen, släpp ut luften men lämna kvar lite plats i påsen innan du knyter påsen. Skaka om ordentligt och se till att blandningen hamnar överallt på köttet. Stoppa in i kylen och grava i minst 2 dygn men gärna 3. Vänd på påsen ett par gånger under tiden.

Somrig sallad med gravad älg och mozzarella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s