Laxsoppa med vitt vin

Morsning!

Två veckor har passerat, här har det ekat tomt och jag är helt slut, men positivt slut ändå. Jag har precis avklarat min inskolning och nu är jag restaurangchef! Känns så roligt att påbörja detta arbete och och vilket team jag kommer arbeta med också. Så nice! Restaurangen jag finns på heter Orangeriet boule & bistro. Kom gärna in och säg hej (I Umeå) om du är i krokarna!

Fisksoppa är något som är riktigt smarrigt men jag lagar det faktiskt nästan aldrig dumt nog, men när jag väl gör det är det oftast denna jag lagar. Svingott och räcker för 4 personer.

1 Gul lök
2 morötter
5 potatisar
1/4 Blomkål
500 g lax
2 dl vitt vin
3-4 fiskbuljongtärningar
1 nypa cayennepeppar
Svartpeppar, salt
1/2 zucchini
2 dl vispgrädde
1 citron
Rapsolja till stekning
1/2 kruka färsk dill
8 dl vatten

Hacka löken fint. Skiva morötterna till tre-fyra mm tjocka skivor. Skala potatisen. Tärna potatis och zucchini i ungefär lika tjocka bitar som morötterna.
Dela blomkålen till mindre buketter.
Skär laxen i två centimeterstora bitar.

Fräs löken i rapsoljan tills den mjuknat något på hög värme. Häll i potatisen, morötterna och vinet och fräs ett par minuter till.

Häll i vattnet, buljongtärningarna samt blomkålen. Sjud soppan i ca 10 minuter på medelvärme.
Hacka dill fint.
Häll i grädden, zucchinin, dillen, cayennepeppar och skalet från en citron samt saften från 1/2 citron.
Sjud några minuter till och smaka av. Tillsätt eventuellt en buljongtärning till, salt och peppar. Släng sedan i laxen och låt sjuda ca två-tre minuter till. Servera direkt.

Tips! Det är väldigt gott att toppa soppan med vitlökskrutonger!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s