Färga ägg med naturens råvaror

Något som jag verkligen älskar att göra vid påsk, är att färga ägg. Det blir så himla fint tycker jag och väldigt rogivande som pyssel. Blåsa ägg har jag inte gjort på många år. Jag får så förbannat ont i käken.

Dessa ägg är endast färgade med saker som finns i mitt kök.

Så här gör du:
2-3 liter kokat vatten
1 tsk ättika per färgblandning
Valfri färgsättning

Koka ägg, så som du föredrar att äta dom. Låt svalna.

Koka upp en stor kastrull med vatten.
Häll/lägg färgkomponenterna i små skålar/koppar, tillsätt kokat vatten och en tesked ättika. Ättika får färgen att fästa lite bättre. Låt svalna och stoppa därefter i ägget. Kaffemuggar är väldigt smidiga att använda och rymmer ett ägg per kopp. Låt dra över natten och gärna ännu längre. Ju längre de drar desto kraftigare blir färgen.

Jag har inte måttat men använt mig av ungefär en matsked av varje kryddsort, ca 1 dl strimlad rödkål och två-tre mått malt kaffe. Skal från 2-3 lökar (de yttre lagerna).

Strimlad rödkål = Blå ägg.
Blir knallblå om de får dra i ett par dygn.
Gurkmeja = Gula ägg.
Köpta inlagda rödbetor = ljust rost-rosafärgad.
Kaffe = Rejält beigefärgade ägg.
Lökskal = Bruna ägg.
Röd paprikakrydda = Ljust orange-beige ägg.
Färskriven rödbeta = Kraftigt rostbruna ägg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s