Arancini

Arancini är sicilianska friterade bollar gjorda på överbliven risotto. De är perfekta som förrätt eller ett gott tillbehör. Varför inte istället för kroketter till varmrätten?
Aioli eller en örtmajonnäs passar att doppa arancinin i. Jag doppade dessa i hemgjord ramslöksmajonnäs.

Beroende på hur mycket överbliven risotto som är kvar kan lite mer/mindre mjöl och panko behövas. Jag använde mig av ca 1.5 portion risotto som fått ligga i kylskåp över natten och stabba till sig.

Överbliven risotto
1 dl Vetemjöl
1 Ägg
2 dl Panko
Parmesan
Krasse
Salt & peppar
Olja till fritering

Forma den kylda risotton till bollar i ungefär en femkronas storlek.
Häll mjöl, en rejäl nypa salt och peppar i en djuptallrik. Rör om lite.
Vispa upp ett ägg med en gaffel i en annan djuptallrik.
Häll upp panko i en tredje tallrik.
Doppa och snurra runt varje boll i vetemjölet så att den täcks helt. Doppa den sedan helt i det uppvispade ägget och rulla den sedan ordentligt i pankon.

Hetta upp frityrolja till 165-170°. Fritera bollarna tills de är gyllene. Det går fort. Ungefär en minut.
Servera med riven parmesan och krasse ovanpå och gärna en god dipsås till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s