Mjukt tunnbröd, ugnsbakad.

1 pkt röd jäst
1 pkt blå jäst
300 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
5 dl vatten
2 tsk salt
3 dl ljus sirap
Ca 2, 7 l mjöl, hälften vetespecial, hälften rågsikt

Smält smöret och blanda med mjölken, grädden och vattnet. Värm till 37°.
I matberedare eller bunke; smula ner jästen och lös upp den med den tempererade degvätskan. Häll i sirap och tillsätt mjöl pö om pö. Tillsätt också saltet. Degen är klar när den blivit en fast men inte för torr deg. Mjölmängden kan variera med någon dl beroende på mjölets kvalité. Låt jäsa i 30-40 minuter, till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 275°, inte varmluft.
Har du en pizzasten så sätt in den i mitten av ugnen, på gallret i samband med att ugnen slås på. Har du ingen sten går en plåt lika bra att använda. Sätt in den direkt så att den blir riktigt varm.

Stjälp upp degen på mjölat bord. Forma till 2-3 längder och dela dem i ca 50 bitar. Forma till bollar och låt ligga under duk så att de inte torkar. Kavla ut en boll till 1-2 millimeters tjocklek, använd mycket mjöl så den inte fastnar. Slå av överflödigt mjöl, som en pizzadeg, och nagga med kruskavel. Gaffel funkar också.
Lägg kakan (gärna med hjälp av pizzaspade) på den varma stenen/plåten och grädda i ett par minuter. När det bildats bubblor på ytan och lite, lite, färg börjar synas ska den ut. Annars blir det Knäckebröd (väldigt gott sådant dock).
Låt svalna under duk och frys sen in direkt.

Tips: släng i brödkryddor som smaksättning!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s