Snabba dumplings med nuoc cham!

Dumplings, eller rättare sagt, den japanska versionen, gyoza, är något av det godaste jag vet. Rejält stekta på ena sidan innan de ångas. Otroligt gott och faktiskt inte alls så svårt som man kan tro. Det är lite pill såklart men när man fått in tekniken så går det som på räls. Dessa har jag använt färdigköpta gyozaark till. De funkar jättebra om tiden eller orken till att göra egen deg inte finns. Finns dock inget som slår helt hemgjorda dumplings. Fantastiskt helt enkelt!

Dippen är en vietnamesisk sås som är perfekt till gyoza. Inte alls svår att göra. Receptet vi utgått från till såsen är från http://www.ica.se men vi har tagit mer chili, vitlök och även massor. Éd Koriander i dippen. Nu ska ni få recept till dippen och den goda grönsaksfyllningen till gyozan.

Nuoc cham:
1/2 dl vatten
1/4 dl socker
1/4 dl fisksås
1/4 dl vitvinsvinäger
1 tsk färskpressad limejuice
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1/2 kruka finhackad koriander

Koka upp vattnet med sockret så att sockret löses upp. Dra av kastrullen från plattan.
Tillsätt resterande ingredienser. Ställ in i kylen för att dra i en timme.

Dumplings
25-30 st

8 champinjoner
3 morötter
300 g vitkål
2 salladslökar
1 kruka koriander, stjälkarna
1 röd chili, med kärnorna för hetta
2 vitlöksklyftor
1,5 msk färskriven ingefära
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
2 msk japansk soja
En skvätt färskpressad limejuice
30 Gyozablad
Rapsolja till stekning

Garnering:
1 finhackad salladslök och Korianderbladen.

Strimla/grovriv alla grönsaker förutom korianderbladen. Finhacka vitlöken och chilin. Riv ingefäran.

Hetta upp en stekpanna med en rejäl skvätt rapsolja i. Stek alla strimlade grönsaker ett par minuter på hög värme. Tillsätt vitlök och chili. Stek ett par minuter till. Tillsätt ingefära, fisksås, sesamolja och soja och rör om. Stek två minuter och tillsätt en skvätt limejuice. Smaka av. Blandningen ska vara ganska salt då själva gyozaarken inte är salta alls.

Fyll arken med en rågad tesked fyllning. Fukta kanterna med lite vatten och försegla kanterna rejält. Det finns många olika sätt att vika dumplings. Se min lilla film nedan för hur man viker en klassisk dumpling.

Hetta upp en stekpanna med en rejäl skvätt rapsolja. Stek dumplingsen på undersidan tills de fått rejält med färg och krispig yta. Vänd upp stekytan. Häll i 0.5 dl vatten och sätt på ett lock på stekpannan. Låt ångas tills vattnet avdunstat. Det tar ca 1-2 minuter. Ta bort locket och lägg dumplingsarna på ett fat. Garnera med finhackad salladslök och korianderblad.

Klassisk dumplingvikning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s