Vegetarisk lasagne

4 portioner

12 lasagneplattor

Spenatfyllning:

1 Gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
450 g fryst bladspenat
1 msk grönsaksfond

Hetta upp en stekpanna med en skvätt olivolja i. Fräs lök och vitlök ett par minuter. Tillsätt den frysta spenaten och stek på medelvärme tills den tinat helt och vätskan avdunstat. Häll i fond och stek ett par minuter till. Ställ åt sidan.

Oliver:

1 dl svarta oliver, grovhackade

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
2 msk olivolja
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
0.5 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 msk grönsaksfond
0.5 tsk honung
0.5 tsk svartpeppar
Eventuellt en nypa salt

Värm en kastrull med olivolja. Tillsätt alla torra kryddor och fräs en minut under omrörning. Tillsätt tomater, fond och svartpeppar. Småputtra under lock i ca 20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt salt. Ställ åt sidan.

Béchamelsås:

25 g smör
0.5 dl vetemjöl
5 dl lättmjölk
100 g riven lagrad ost + lite till som topping på lasagnen
Salt och peppar

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det är klumpfritt. Häll i mjölken och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Koka upp under omrörning tills den tjocknar.

Montering:

Pensla en ugnsform à 20×30 cm med lite olivolja. Häll i en skopa Béchamel och lägg på 4 lasagneplattor. Häll på nästan all tomatsås förutom ett par skedar. Häll på lite béchamel. Lägg på 4 plattor till. Lägg på Spenatfyllningen, den sista tomatsåsen och hackade oliver. Lägg på de sista plattorna och täck med den kvarvarande béchamelsåsen. Toppa med lite riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Lägg på folie om lasagnen börjar få mycket färg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s