Kalljästa frallor

Mackor. Älskar ni mackor lika mycket som jag gör? Jag skulle kunna leva på mackor, alla mål om dagen, alla dagar i veckan. Det finns inget som jag njuter så mycket av som bröd med pålägg. Börjar typ dregla bara jag tänker på det.

Kalljästa bröd som detta är så himla smidigt. Slänga ihop en deg lite snabbt innan sängdags och sen grädda direkt på morgonen utan att behöva knåda som en galning eller nåt!

600 g (ca) Vetemjöl
2 msk olivolja
2 tsk salt
500 ml kallt vatten
25 g jäst
Ca 4 dl vatten till utbaket
Vetemjöl till utbak

Gör så här:
I en stor bunke, smula jästen och tillsätt det kalla vattnet. Rör om ordentligt så att jästen löses. Tillsätt salt och olivolja. Häll i vetemjöl, lite i taget. Rör om ordentligt med en rejäl tandad slev. När degen lossnar från kanterna men fortfarande är ganska lös är den färdig. Strö ett tunt lager mjöl ovanpå degen, plasta in bunken och ställ in i kylskåpet över natten (10-12h).

Utbak:

Sätt ugnen på 275°. Lägg in en djupbottnad plåt längst ner i ugnen.
Häll ut degen på mjölat underlag. Degen ska inte arbetas. Forma till en längd och dela till 12-14 bitar. Forma varje bit till en bulle, antingen genom att rulla bitarna i handen, eller genom att först forma en bit till en längd, ca 12 cm och snurra degen ett varv runt två fingrar och för sedan degkanterna mot varandra på undersidan. Lägg bullarna på bakplåtspapper eller oljad plåt, det blir två plåtar. Häll i två dl kallt vatten i den djupbottnade varma plåten, i botten av ugnen och ställ in en plåt med bullar i mitten av ugnen. Grädda i 20 minuter, till rejält gyllene, (tid kan variera något beroende på ugnen). Vattnet som hälls i ugnen bidrar till krispiga bullar.

Så. Skynda och sätt igång, börja baka! Du kommer inte ångra dig. Jag lovar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s