Mjukt tunnbröd

Detta mina vänner är något av det godaste som finns! Mjukt tunnbröd. Rent ut sagt så är det så förbannat gott. Antingen att äta nygräddade med smör och för mycket ost på, eller att fylla det med massor av godsaker och göra en god wrap av. Mums!

Brödet är inte alls svårt att laga och kan dessutom gräddas i gjutgärnspannan över en öppen eld. Det tar lite tid, det medger jag, men det är värt varenda liten sekund!

Tunnbröd

25g jäst
2 msk olivolja
0.5 dl sirap
0.5 dl strösocker
2 tsk salt
5 dl vatten
11-14 dl Vetemjöl (beroende på mjölets kvalité)
Mjöl till utbak

Värm vattnet till ljummet. Smula jäst i en bunke och häll över vattnet. Lös upp jästen. Tillsätt salt, olja, sirap och socker. Rör om. Häll i mjölet pö om pö och arbeta till en deg. Degen är färdig när den släpper från bunken men fortfarande är ganska lös. Strö över ett tunt lager mjöl på degen och låt jäsa i ca 45 minuter under duk. Stjälp upp degen på ordentligt mjölat bakbord. Dela upp degen i små bullar, cirka 25-30 stycken. Kavla tunt och nagga sedan med kruskavel eller gaffel. Lättast är att använda mycket mjöl vid utbakning som sedan slås bort mellan händerna innan brödet läggs på stekning (som att klappa en pizzadeg) och eventuellt borsta av lite mjöl med en pensel. Hetta upp en torr stekpanna till ordentligt hett och sänk sedan till ungefär mediumvärme (4an på gammspis) och stek brödet tills bubblor börjar synas på ytan (det går fort), då vänds brödet och steks en kort stund till. Låt de ligga under duk och frys in när de svalnat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s