BRÄSSERAD SAVOYKÅL!

Här kommer ett recept på en riktigt höstig och enkelt rätt, brässerad savoykål med öl och äpple. Riktigt riktigt gott. Vill du ha den vegansk? Byt bara ut smöret och grädden så är det fixat!

BRÄSSERAD SAVOYKÅL!
För ca 2-3p

1/2 savoykålshuvud
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 burk bruteam @bryggverket eller en likvärdig ipa
15 torkade salviablad (mina är små)
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl äppelmos
2 lagerblad
2 äpplen, pink lady
2 dl grädde
15 g smör till stekning
En rejäl skvätt olja till stekning

Gör så här:

Slanta morötterna till en cm tjocka slantar.
Hetta upp en gjutjärnspanna/kastrull med olja och smör. Stek kålen ett par minuter på vardera sida, tills det fått fin gyllene färg, på medelhög värme. Sänk värmen till låg medelvärme. Pressa i vitlök, smula ner salvia, lägg i lagerbladen och häll över ölen. Lägg på lock och puttra i ca 25-30 minuter.
Ta av locket, tillsätt en buljongtärning. Reducera ned vätskan i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och äppelmoset. Smaka av med salt. Skala och tärna äpplet. Släng i äpplet två minuter innan servering så att det blir varmt men inte tappar krispet.
Servera med ris eller pressad potatis. Njut!

PS, Tror att en skvätt Calvados i grytan skulle vara pricken över i:et också, men det hade jag tyvärr inte hemma!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s