
Ikväll lagade jag denna tomatgalette och den blev så otroligt god och framför allt var den så himla enkel att göra. Perfekt en varm sommarkväll eller varför inte på buffébordet? Nu ska ni få receptet. Hoppas det ska smaka!
Tomatgalette
3 kvisttomater
1 smördeg på rulle
3 msk crème fraîche
2 vitlöksklyftor
1-2 vårlökar beroende på strl
1 nypa flingsalt & svartpeppar
1 nypa chiliflakes
1 ägg till pensling
1/2 dl god olivolja
2-3 kvistar krusbladig persilja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär tomaterna och löken i tunna skivor. Strimla även den gröna delen av löken.
Riv vitlöksklyftorna Blanda Crème fraîche med hälften av vitlöken och en nypa svartpeppar.
Veckla ut smördegen och smeta på crème fraîchen. Spara en kant på 2 cm. Lägg på löken och sedan tomaterna. Sprinkla på salt, peppar och chiliflakes. Vik in kanterna mot galetten och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen tills gyllene, i ca 20-25 minuter.
Blanda resterande vitlöksriv med olivoljan.
När galetten är uttagen ur ugnen, pensla tomaterna med vitlöksoljan och garnera med finhackad persilja. Toppa gärna med en nypa flingsalt också.
